BASISOPSKRIFT til langtidshævet dej med Samsø Mel
Rustikke og luftige med lækker skorpe
til ca. 20 stk. boller (eller ca. 3 brød eller ca. 4 flutes)
OBS! Afhængigt af hvilken langtids-hævetid du vælger, bruges der forskellig vandtemperatur og mængde af gær og sukker.
Langtidshævning 10-12 timer:
3 gram gær
3 strøgne tsk salt
1 l. koldt vand, fra hanen
300 gram ølands fuldkorns hvedemel
900 gram sigtet ølandshvedemel
Mellemtidshævning 4-7 timer:
10 gram gær
3 strøgne tsk salt
1 tsk sukker
1 l. kuldslået vand 25-30gr.
300 gram ølands fuldkorns hvedemel
900 gram sigtet ølandshvedemel
Korttidshævning 2-4 timer:
30 gram gær
3 strøgne tsk salt
2 tsk sukker
1 l. lillefingervarmt vand, 30-35 gr.
300 gram ølands fuldkorns hvedemel
900 gram sigtet ølandshvedemel
Alle:
– Evt. kerner eller frø efter smag og behag
– Variant: 300 gram purpurmel og så kun ca 600 gram alm ølandshvede
– (Bruger man havregryn i selve dejen, bliver det færdigtbagte mindre hullet)
– Drys: havregryn, sesamfrø eller mel
– Evt. 1/2 kop sort kaffe (eller øl) eller vand til pensling
Fælles fremgangsmåde, FORSKELLIG HÆVETID:
- 1. Rør vand, salt og gæRør vand, salt og gær sammen i stor skål
- 2. Tilsæt mel og evt kerner.
- 3. Rør let sammen og kun indtil melet liiige har opsuget væden
- 4. Dæk til med plast, låg eller viskestykke
- 5. Hævetid – Lad dejen hæve ved stuetemperatur i:
a. LANG HÆVETID: 10-12 timer
b. MELLEM HÆVETID: 4-7 timer
c. KORT HÆVETID: 2-4 timer
Den færdige dej skal være lidt luftig og sejt klistret - 6. Brug to skeer til at sætte bollerne på bagepapir
- 7. Drys toppen med havregryn, frøskaller eller mel
- 8. indsæt varmefast skål/form med vand
- 9. Forvarm ovn til 275 grader (varmluft).
- 10. Skru ned til 230-240 grader idet bollerne sættes ind
- 11. Bag 12-15 minutter – brød skal have lidt længere, der må gerne opstå lidt sorte pletter på krummen.
“Jeg kunne aldrig drømme om at bage med andet end Samsø Mel!”
Susanne Øster Sørensen